Profesor Masaryk a československé vojsko na Rusi - Kudela, Josef, 1886-1942 (Praha : nákladem "Památníku Odboje", 1923)
Kniha je věnována zásadní úloze T. G. Masaryka při organizaci československých legií na východní frontě během první světové války. Autor na základě dokumentů, korespondence a osobních svědectví sleduje Masarykovu činnost mezi legionáři, jeho politické působení v zahraničí a vliv na mezinárodní uznání československého odboje. Publikace představuje nejen historický a vojenský rozbor, ale i výrazný portrét osobnosti prvního československého prezidenta.
Keywords: Masaryk, Tomáš Garrigue, -- 1850-1937; Československé legie; 20. století; 1914-1918; 1914-1920; prezidenti; politici; první světová válka (1914-1918); legionáři; zahraniční vojenské jednotky; Československo; Rusko; literatura faktu; biografie; 20th century; presidents; politicians; World War (1914-1918); legionaries; external forces; Czechoslovakia; Russia; non-fiction; biography