Masaryk jako sociolog - Chalupný, Emanuel, 1879-1958 (nákladem Melantrich, 1937)
Publikace představuje analýzu sociologických názorů T. G. Masaryka a jejich významu pro české společenské myšlení. Autor, jeden z předních českých sociologů meziválečného období, interpretuje Masarykovo pojetí společnosti, morálky a humanity v kontextu jeho filozofických a politických postojů. Autor zdůrazňuje Masarykův důraz na etické základy společnosti, propojení vědy a praktického života i jeho přínos k formování české sociologické tradice.