Kapitalistický manifest - Norberg, Johan, 1973-; Jurza, Michal (V Praze : Bourdon, 2025)
Kniha je přesvědčivou obhajobou kapitalismu a volného trhu jako klíčových sil lidského pokroku. Autor, švédský liberální ekonom a publicista, ukazuje, že otevřená globální ekonomika přináší prosperitu, inovace i zlepšení životních podmínek po celém světě. Argumentuje proti populistickým a protekcionistickým tendencím, které kapitalismus často viní z nerovností a krizí, a dokládá, že právě tržní svoboda umožňuje řešit chudobu, ekologické i sociální problémy. Norberg propojuje ekonomickou teorii s historickými příklady a současnou statistikou, čímž vytváří čtivou a srozumitelnou obhajobu liberálního řádu.
Přeloženo z angličtiny
Podnázev na patitulní straně: globální volný trh jako zachránce světa
Obsahuje bibliografické odkazy a rejstřík
Keywords: kapitalismus; volný trh; světová ekonomika; neoliberalismus; ekonomický růst; monografie; capitalism; free enterprise; world economics; neo-liberalism; economic development; monographs