Vaťácký vývar : průvodce ruskou dezinformační scénou - Kallioniemi, Pekka (Bourdon, 2025)
Průvodce ruskou dezinformační scénou přináší detailní a přehledně strukturovaný vhled do fungování ruské propagandy a dezinformačních sítí. Autoři, působící v oblasti bezpečnostních studií a informační analýzy, představují jednotlivé aktéry, taktiky a narativy, které Rusko využívá k ovlivňování veřejného mínění doma i v zahraničí. Kniha vychází z projektu Vatnik Soup, který se stal známým díky popularizaci tématu informační války na sociálních sítích. Text je doplněn slovníkem pojmů, příklady dezinformačních kampaní a vysvětlením mechanismů mediální manipulace. Publikace slouží jako důležitý průvodce pro všechny, kdo se zajímají o bezpečnostní politiku, média a obranu demokratických společností před vlivovými operacemi.