Vaťácký vývar : průvodce ruskou dezinformační scénou - Kallioniemi, Pekka; Hammeken, Morten; Molčanov, Denis, 1973-; Foltýn, Otakar, 1976- (V Praze : Bourdon, 2025)
Průvodce ruskou dezinformační scénou přináší detailní a přehledně strukturovaný vhled do fungování ruské propagandy a dezinformačních sítí. Autoři, působící v oblasti bezpečnostních studií a informační analýzy, představují jednotlivé aktéry, taktiky a narativy, které Rusko využívá k ovlivňování veřejného mínění doma i v zahraničí. Kniha vychází z projektu Vatnik Soup, který se stal známým díky popularizaci tématu informační války na sociálních sítích. Text je doplněn slovníkem pojmů, příklady dezinformačních kampaní a vysvětlením mechanismů mediální manipulace. Publikace slouží jako důležitý průvodce pro všechny, kdo se zajímají o bezpečnostní politiku, média a obranu demokratických společností před vlivovými operacemi.
Terminologický slovník
Obsahuje bibliografické odkazy
Keywords: 20.-21. století; dezinformace; propaganda; informační válka; světová politika; sociální média; politická komunikace; osobnosti; osobnosti internetu; Rusko; ruská dezinformační kampaň; mediální manipulace; monografie; 20th-21st centuries; disinformation; propaganda; information warfare; world politics; social media; communication in politics; celebrities; Internet celebrities; Russia; monographs