Trýzně narcismu : o dobrovolném podřízení - Charim, Isolde, 1959- (Kairos, 2025)
Kniha rakouské filozofky Isolde Charimové Trýzně narcismu představuje pronikavou esej o povaze současného individualismu a dobrovolného podřízení. Autorka zkoumá, jak se narcismus stal základním principem moderní společnosti – nikoli jako projev sebevědomí, ale jako forma závislosti na uznání druhých. V analýze propojuje filozofii, sociální teorii a psychologii, aby ukázala, že dnešní člověk se podřizuje systému tím, že chce být „autentický“ a „svobodný“. Charimová tak odhaluje paradox svobody v neoliberální době, v níž se autonomie mění v nástroj přizpůsobení.