Čtení a psaní odborného textu v environmentálních vědách - Frouz, Jan, 1967-; Vindušková, Olga (Praha : Univerzita Karlova, Nakladatelství Karolinum, 2025)
Tato knížka představuje úvod do světa odborné literatury v environmentálních vědách a je určena zejména studentům vysokých škol v bakalářském, magisterském i doktorském stupni studia. První část knihy se věnuje různým druhům odborných publikací - proč vůbec vznikají, jakou mají strukturu a jak bychom měli přistupovat k jejich četbě. Ve druhé části poskytují autoři praktické rady pro přípravu a psaní odborného textu, ať už se jedná o literární rešerši, nebo o odborný článek popisující empirický výzkum. Hlavní text knihy doprovázejí samostatné boxy, ve kterých jsou detailněji vysvětleny některé aspekty vědecké práce a literatury (např. statistika, tvorba a interpretace grafů a tabulek, pravidla citování, použití citačních manažerů, správa dat aj.).
Obsahuje bibliografii a rejstřík
Anglické resumé
Keywords: odborné texty; vědecká práce; nauka o životním prostředí; odborné písemné práce; učebnice vysokých škol; příručky; professional texts; scientific work; environmental science; professional papers; textbooks (higher); handbooks and manuals