Dějiny arabských států Zálivu - Mendel, Miloš, 1952- (Dějiny států, 2025)
Publikace přehledně mapuje dějiny pěti arabských států Perského zálivu – Kuvajtu, Bahrajnu, Kataru, Spojených arabských emirátů a Ománu. Zaměřuje se na specifika jejich státního zřízení, společenské struktury a historického vývoje s důrazem na rozdíly mezi usedlým a kočovným způsobem života. Výklad reflektuje mobilitu obyvatelstva a odlišnosti od evropských dějinných procesů.