Českobudějovická Tabačka : od c.k. Tabákové továrny ke světové potravinářské firmě Viscofan - Sedlář, Josef (Milan Binder, 2025)
Publikace přináší komplexní pohled na dějiny českobudějovické Tabačky, významného průmyslového objektu, který během své existence prošel zásadními proměnami od c. k. Tabákové továrny založené roku 1875 až po současnou světovou potravinářskou společnost Viscofan. Autoři sledují nejen architektonický a technologický vývoj továrny, ale také její roli v hospodářských a společenských dějinách města. Dobové fotografie, mapy, plány a faksimile dokumentů doplňují textovou část a vytváří reprezentativní obraz průmyslového dědictví Českých Budějovic. Kniha představuje významný příspěvek k poznání dějin průmyslu, podnikání a architektury 19.–21. století v regionálním i celostátním kontextu.