Smysluplná práce - Seth, Godin (Nakladatelství Audiolibrix, 2023)
Včely nečekají. Nečekají, až jim někdo poručí, nečekají na dokonalost, nečekají na pozdější dobu. Ani my nemusíme čekat. Dnešek nesmíme promarnit. Přehodnocení toho, čím může být práce a vedení, z hlavy vizionáře, známého autora a myšlenkového vůdce Setha Godina. Proč má práce zrovna takovou podobu, jakou má, proč je čím dál tím víc vysilující a co můžeme my všichni – zejména lídři – udělat, aby měla novou, lidštější podobu? Ekonomická nejistota spolu s nárůstem práce na home office jsou příčinou toho, že se cítíme více odtržení od významu práce, kterou vykonáváme. Manažeři vyvedení tím z míry reagují tvrdšími podmínkami a sankcemi, propouštěním, zvýšenou kontrolou a povinnou účastí na schůzích. Zaměstnanci častěji opouštějí své pozice anebo odvádějí jen přesně tolik práce, kolik je nezbytně nutné. Vzdej se svých snů a své duše, přesvědčujeme se navzájem, a můžeš si koupit pár věcí, které ti zajistí status a spokojenost. ALE TAKHLE TO BÝT NEMUSÍ. Seth Godin, autor legendárních knih o podnikání a marketingu, se ve 144 slokách dotýká příčin toho, co je na práci jak pro pracovníky, tak pro management tolik bolestivé. Ukazuje, co stojí za těmito trendy a jak lépe a smysluplněji práci pojmout. Stojíme před jednoduchým rozhodnutím. Buď participovat na kocovině, kterou průmyslový kapitalismus prochází, dál uvažovat o lidech jako o nahraditelných součástkách stroje a účastnit se marného soutěžení s umělou inteligencí, alias závodu ke dnu. Nebo se propojit v zájmu vystavění organizace, která má větší význam, než jen generování zisku, ve které bude mít každý své místo, účel a důvěru, díky níž ze sebe bude moci vydávat to nejlepší – bez ohledu na to, z jakého místa práci vykonává. Tato kniha je určena ke sdílení se šéfy a kolegy, k diskuzi a k použití v pr