Tři stati o české otázce - Odložilík, Otakar, 1899-1973 (Politická knihovna "Čechoslováka", 1945)
Publikace historika a publicisty Otakara Odložilíka obsahuje tři úvahy o české otázce a postavení českého národa v poválečné Evropě. Autor, působící v exilu, analyzuje dějinné kořeny české identity, vztah českého národa k demokracii a náboženství a úvahy o budoucím vývoji Československa po osvobození. Text představuje významný příspěvek k politickému a duchovnímu myšlení českého exilu v závěru druhé světové války.