Tři stati o české otázce - Odložilík, Otakar, 1899-1973 (London : Čechoslovák, 1945)
Publikace historika a publicisty Otakara Odložilíka obsahuje tři úvahy o české otázce a postavení českého národa v poválečné Evropě. Autor, působící v exilu, analyzuje dějinné kořeny české identity, vztah českého národa k demokracii a náboženství a úvahy o budoucím vývoji Československa po osvobození. Text představuje významný příspěvek k politickému a duchovnímu myšlení českého exilu v závěru druhé světové války.
Keywords: 19.-20. století; 1939-1945; česká otázka; národní identita; politická emigrace; exilová publicistika; Československo; stati; 19th-20th centuries; Czech question; national identity; political emigration; exile journalism; Czechoslovakia; writings