Regionální sociologie a demokracie dle nauky Radhakamala Mukardží - Chalupný, Emanuel, 1879-1958 (Chalupný, Emanuel, 1879-1958. Sociologické studie, 1931)
Publikace představuje sociologickou studii českého sociologa Emanuela Chalupného, která se zabývá učením indického myslitele Radhakamala Mukerdžího o vztahu mezi regionální strukturou společnosti a demokratickými principy. Autor analyzuje pojetí společnosti jako organického celku, jehož rozvoj závisí na harmonii mezi jednotlivými regiony, kulturami a institucemi. Chalupný konfrontuje Mukerdžího koncepci s evropskou sociologickou tradicí a aplikuje její principy na vlastní sociologické myšlení. Text reflektuje dobové snahy o propojení sociologie, kulturní geografie a etiky v rámci humanitního poznání.