Úvahy o pomere štátu k hospodárstvu - Karvaš, Imrich, 1903-1981 ([nakladatel není známý], 1932)
Krátká studie slovenského ekonoma vydaná roku 1932 jako zvláštní otisk z časopisu Sociální problémy, se zamýšlí nad úlohou státu v řízení hospodářského života. Autor analyzuje vztah mezi tržními mechanismy a státními zásahy, přičemž hledá rovnováhu mezi ekonomickou svobodou a potřebou regulace ve prospěch společenského blaha. Text reflektuje dobové diskuse o hospodářském liberalismu a intervencionismu v kontextu hospodářské krize třicátých let.