Úvahy o pomere štátu k hospodárstvu - Karvaš, Imrich, 1903-1981 (Praha : [nakladatel není známý], 1932)
Krátká studie slovenského ekonoma vydaná roku 1932 jako zvláštní otisk z časopisu Sociální problémy, se zamýšlí nad úlohou státu v řízení hospodářského života. Autor analyzuje vztah mezi tržními mechanismy a státními zásahy, přičemž hledá rovnováhu mezi ekonomickou svobodou a potřebou regulace ve prospěch společenského blaha. Text reflektuje dobové diskuse o hospodářském liberalismu a intervencionismu v kontextu hospodářské krize třicátých let.
Keywords: 1918-1939; hospodářská politika; tržní ekonomika; liberalismus; ekonomická regulace; Československo; studie; separáty; economic policy; market economy; liberalism; trade regulation; Czechoslovakia; studies; offprints