Podnikání v českých zemích : od pražského groše po akciové společnosti - Brňovják, Jiří, 1978- (Paseka, 2025)
Publikace představuje rozsáhlou syntézu dějin podnikání na území českých zemí od středověku až po současnost. Kolektiv autorů pod vedením editora Petra Popelky zkoumá proměny podnikatelského prostředí, forem podnikání i společenského obrazu podnikatelů v různých historických obdobích. Kniha se věnuje nejen hospodářským aspektům, ale i kulturním, právním a sociálním souvislostem podnikání – od pražského groše, přes šlechtické a měšťanské podnikatele, až po moderní akciové společnosti. Zvláštní pozornost je věnována fenoménům jako jsou rodinné firmy, podnikání žen, hospodářský nacionalismus, vztah podnikatelů k dělnictvu či obraz podnikatelů v médiích a umění. Dílo je výsledkem mezioborové spolupráce historiků z různých institucí a nabízí čtenářům hluboký vhled do vývoje podnikání jako klíčového prvku české společnosti.