Podnikání v českých zemích : od pražského groše po akciové společnosti - Brňovják, Jiří, 1978-; Burešová, Jana, 1959-; David, Jaroslav, 1940-; Davidová Glogarová, Jana, 1985-; Fasora, Lukáš, 1972-; Geršlová, Jana, 1955-; Janiš, Dalibor, 1973-; Kaška, Václav, 1978-; Nečasová, Denisa, 1974-; Nekvapil Jirásková, Šárka, 1986-; Pehe, Veronika, 1988-; Popelka, Petr, 1979-; et al. (V Praze : Paseka, 2025)
Publikace představuje rozsáhlou syntézu dějin podnikání na území českých zemí od středověku až po současnost. Kolektiv autorů pod vedením editora Petra Popelky zkoumá proměny podnikatelského prostředí, forem podnikání i společenského obrazu podnikatelů v různých historických obdobích. Kniha se věnuje nejen hospodářským aspektům, ale i kulturním, právním a sociálním souvislostem podnikání – od pražského groše, přes šlechtické a měšťanské podnikatele, až po moderní akciové společnosti. Zvláštní pozornost je věnována fenoménům jako jsou rodinné firmy, podnikání žen, hospodářský nacionalismus, vztah podnikatelů k dělnictvu či obraz podnikatelů v médiích a umění. Dílo je výsledkem mezioborové spolupráce historiků z různých institucí a nabízí čtenářům hluboký vhled do vývoje podnikání jako klíčového prvku české společnosti.
Poznámky
Obsahuje bibliografii a rejstříky
Anglické resumé
Keywords: podnikání; dějiny podnikání; průmysl; podnikatelé; Česko; kolektivní monografie; business; business history; industries; businessmen; Czechia; collective monographs