Nový systém výkupu zemědělských výrobků v ČSR - Bartůněk, Josef (Státní nakladatelství politické literatury, 1959)
Publikace přináší odborný rozbor organizace a principů státního výkupu zemědělské produkce v podmínkách socialistického hospodářství. Kolektiv autorů se zabývá přechodem od dřívějších forem výkupu k novému systému, který měl zajistit plánovité řízení zemědělské výroby, stabilizaci dodávek a spravedlivější odměňování producentů. Text podrobně vysvětluje ekonomické a organizační mechanismy výkupu, vztahy mezi zemědělskými družstvy, státními podniky a orgány hospodářské správy, a zasazuje je do rámce hospodářské politiky Československa padesátých let. Kniha sloužila jako metodická a teoretická pomůcka pro pracovníky zemědělství i hospodářské administrativy.