Nový systém výkupu zemědělských výrobků v ČSR - Bartůněk, Josef; Klečatský, Karel; Kňákal, Jan; Kohoutek, Miloslav, 1927-; Kořalka, Jaroslav, 1928-1969; Libnarová, Anna; Pácha, Jaroslav; Prouza, Bohumil (Praha : Státní nakladatelství politické literatury, 1959)
Publikace přináší odborný rozbor organizace a principů státního výkupu zemědělské produkce v podmínkách socialistického hospodářství. Kolektiv autorů se zabývá přechodem od dřívějších forem výkupu k novému systému, který měl zajistit plánovité řízení zemědělské výroby, stabilizaci dodávek a spravedlivější odměňování producentů. Text podrobně vysvětluje ekonomické a organizační mechanismy výkupu, vztahy mezi zemědělskými družstvy, státními podniky a orgány hospodářské správy, a zasazuje je do rámce hospodářské politiky Československa padesátých let. Kniha sloužila jako metodická a teoretická pomůcka pro pracovníky zemědělství i hospodářské administrativy.
Keywords: 1951-1960; zemědělská politika; zemědělské výrobky; ekonomika zemědělství; zemědělský trh; centrální plánování; Československo; výkup; kolektivní monografie; agricultural policy; agricultural products; economics of agriculture; agricultural market; central planning; Czechoslovakia; collective monographs