Pozemková reforma : pět civilistických úvah o záboru velkého majetku pozemkového a o tom, co se zaborem souvisí - Sedláček, Jaromír, 1885-1945 (Sbírka spisů právnických a národohospodářských, 1922)
Publikace představuje právně-teoretickou a ekonomicko-společenskou analýzu pozemkové reformy v Československu po roce 1918. Autor, významný právník a národohospodář, zde formuluje pohled na problematiku vyvlastnění velkostatků, právní povahu záboru půdy a jeho důsledky pro vlastnické a hospodářské vztahy. Kniha se skládá z pěti tematicky provázaných úvah, které se zabývají vztahy mezi státním zásahem a soukromým vlastnictvím, otázkami náhrady, právní odpovědnosti a účinky pozemkové reformy na hospodářský systém a zemědělskou strukturu nového státu. Dílo reflektuje soudobé spory o rozsah a legitimitu reformy a přináší fundovaný právní výklad s odkazy na legislativu, soudní praxi i hospodářské argumenty.