Pozemková reforma : pět civilistických úvah o záboru velkého majetku pozemkového a o tom, co se zaborem souvisí - Sedláček, Jaromír, 1885-1945 (V Brně : Nakladatelství Barvič & Novotný, 1922)
Publikace představuje právně-teoretickou a ekonomicko-společenskou analýzu pozemkové reformy v Československu po roce 1918. Autor, významný právník a národohospodář, zde formuluje pohled na problematiku vyvlastnění velkostatků, právní povahu záboru půdy a jeho důsledky pro vlastnické a hospodářské vztahy. Kniha se skládá z pěti tematicky provázaných úvah, které se zabývají vztahy mezi státním zásahem a soukromým vlastnictvím, otázkami náhrady, právní odpovědnosti a účinky pozemkové reformy na hospodářský systém a zemědělskou strukturu nového státu. Dílo reflektuje soudobé spory o rozsah a legitimitu reformy a přináší fundovaný právní výklad s odkazy na legislativu, soudní praxi i hospodářské argumenty.
Obsahuje bibliografické odkazy a rejstříky
Keywords: 1918-1939; 1918-1922; pozemkové reformy; zemědělské reformy; pozemkové právo; pozemkové vlastnictví; vyvlastnění; Československo; úvahy; studie; land reform; agrarian reforms; real property law; land ownership; expropriation; Czechoslovakia; essays; studies