Dědictví v Sudetech - Nešporová, Olga, 1976-; Woitsch, Jiří, 1976- (Nakladatelství Centrum pro studium demokracie a kultury, 2025)
Kolektivní monografie se věnuje problematice kulturního, přírodního a společenského dědictví v regionu bývalých Sudet. Autoři z různých oborů etnologie, kulturní historie, environmentálních studií i sociálních věd, zkoumají, jak se v této oblasti prolínají paměť, identita a hodnocení minulosti, a jaké strategie se uplatňují při ochraně, obnově a reinterpretaci kulturní krajiny. Publikace přináší nové poznatky o soužití Čechů a Němců, o procesu vyrovnávání se s poválečnou minulostí a o proměnách vztahu k hmotným i nehmotným hodnotám Sudet.