Hamás : tažení za mocí - Milton-Edwards, Beverley, 1964-; Farrell, Stephen, 1962-; Korte, Daniel, 1953-; Kalhousová, Irena, 1979- (Praha : Pulchra, 2025)
Tato kniha nabízí podrobnou a aktuální analýzu palestinské organizace Hamás. Autoři, jeden zkušený novinář a druhá přední expertka na Blízký východ, využívají rozhovory, reportáže a dlouhodobý výzkum, aby představili ideové základy, strategii a mocenský vzestup Hamásu. Zabývají se tím, jak se z drobné odnože Muslimské bratrstvo stala klíčová síla v palestinském protestu a politice, jakou roli sehrála v Gaze a na Západním břehu, kdo ji podporuje a jak ovlivňuje regionální i mezinárodní bezpečnostní situaci. Česká verze navíc obsahuje doslov, který reflektuje nejnovější vývoj konfliktu na Blízkém východě.
Přeloženo z angličtiny
Chronologický přehled
Obsahuje bibliografické odkazy a rejstřík
Keywords: Harakat al-Muqawamah al-Islamiyah; islamistické strany a hnutí; teroristické organizace; palestinští Arabové; islám a politika; arabsko-izraelské konflikty; monografie; reportáže; rozhovory; islamist political parties; terrorist organisations; Palestinian Arabs; Islam and politics; Israel-Arab conflicts; monographs; reportage; interviews