Bojovali jsme za svobodu. I. [díl] - Beneš, Vojta, 1878-1951 ([Praha] : Pokrok, 1947)
Kniha představuje osobní svědectví Vojty Beneše o událostech druhé světové války a o politickém i veřejném působení československého exilu. Autor zachycuje své zkušenosti z let 1939–1945, kdy působil ve Spojených státech amerických jako aktivní obhájce československé samostatnosti, podporoval zahraniční odboj a podílel se na formování exilové politiky. Publikace kombinuje memoárové prvky s reflexí dobových mezinárodních událostí a přináší pohled na roli československých emigrantů v boji za obnovu svobody a demokracie.
Keywords: 1939-1945; druhá světová válka (1939-1945); češství; emigranti; exilová politická činnost; Spojené státy americké; Česko; vzpomínky; World War (1939-1945); Czech identity; emigrants; political activities of exiles; United States; Czechia; reminiscences