Příroda a kultura : svět jevů a svět interpretací - Komárek, Stanislav, 1958 srpen 6.- (Praha : Academia, 2025)
Třetí, přepracované vydání knihy přináší široce koncipovanou úvahu o vzájemných vztazích přírody a kultury. Autor se ptá, zda je kulturní proces skutečným protikladem přírodního dění, nebo zda představuje jeho organické pokračování jinými prostředky. Vychází přitom z myšlenek C. G. Junga a A. Portmanna, kteří vidí společný původ lidské i přírodní kreativity, a ukazuje, že tento pohled překvapivě rezonuje s tradičním chápáním přírody a společnosti v klasické Číně. Publikace propojuje filozofii, biologii a kulturní antropologii a nabízí originální interpretaci vzniku a fungování lidské kultury v rámci širšího přírodního řádu.
Obsahuje bibliografii a rejstřík
Keywords: civilizace; kulturní antropologie; filozofie přírody; příroda a kultura; člověk a společnost; člověk a příroda; eseje; civilization; cultural anthropology; philosophy of nature; nature and culture; man and society; man and nature; essays