Suroviny a moc : geopolitika nerostného bohatství - Jébrak, Michel; Hromek, Martin, 1979- (V Brně : Lingea s.r.o., 2025)
Publikace kanadského geologa se věnuje geopolitice nerostných surovin od počátků dějin až po současnost s pohledem do budoucnosti. Autor sleduje roli nerostného bohatství v dějinách civilizace, jeho vliv na mocenské vztahy a konflikty, i aktuální otázky těžby ropy, vzácných zemin a surovinových velmocí. Kniha přináší historické i současné souvislosti využívání zdrojů a jejich dopad na globální politiku.
Obsahuje bibliografii a rejstřík
Keywords: 3500 př. Kr.-2025 po Kr; těžba nerostných surovin; surovinová politika; dějiny civilizace; geopolitika; spotřeba surovin; světová ekonomika; politická moc; studie; mineral mining; raw material policy; history of civilization; geopolitics; consumption of raw materials; world economics; political power; studies