Předminulé století : Evropa v politice a kultuře 19. století - Hanuš, Jiří, 1963-; Hloušek, Vít, 1977- (Brno : Books & Pipes, 2025)
Kniha nabízí čtenáři exkurzi do Evropy předminulého století, do doby, kdy se rodila evropská modernita. Autoři rozborem samotného pojmu „Evropa“, její politiky, kultury, náboženství i dalších fenoménů 19. století ukazují, jak mnoho z našeho uvažování je ovlivněno dobou, v níž se Evropa stala dominantním kontinentem. Tehdejší vývoj a ideje se staly základem pro budování institucí a organizací, které dosud ovlivňují náš každodenní život, naše představy, chování a sny.
Obsahuje bibliografie
Keywords: 19. století; politické dějiny; kulturní dějiny; dějiny náboženství; dějiny civilizace; Evropa; monografie; 19th century; political history; cultural history; history of religions; history of civilization; Europe; monographs