Římské soukromé právo : systém a instituce - Skřejpek, Michal, 1957- (Vysokoškolské učebnice (Aleš Čeněk), 2025)
Třetí upravené vydání odborné vysokoškolské učebnice přináší systematický a ucelený výklad římského soukromého práva, které tvoří základ evropské právní kultury. Autor představuje hlavní instituce, principy a pojmy římského práva, sleduje jejich historický vývoj a ukazuje jejich význam pro současné soukromé i veřejné právo. Publikace vykládá strukturu římskoprávního systému, věnuje se mj. osobnímu a rodinnému právu, věcným právům, závazkům, dědickému právu i procesním otázkám. Text je doplněn přehlednými schématy, historickými souvislostmi a anglickým resumé. Kniha je určena především studentům právnických fakult, ale i všem zájemcům o základy právního myšlení a vývoj evropské právní tradice.