Tohle je bullshit : umění skepse ve světě závislém na datech - Bergstrom, Carl T.; West, Jevin D. (Jevin Darwin), 1977-; Ficová, Sylva, 1970- (Praha : Argo, 2025)
Kniha přístupnou a zároveň odborně podloženou formou ukazuje, jak rozpoznávat zavádějící argumenty, manipulativní prezentace dat a omyly, které zahlcují veřejný prostor. Autoři učí čtenáře kriticky hodnotit informace, chápat limity statistických tvrzení a orientovat se v prostředí, kde jsou data často používána nepoctivě nebo nekompetentně. Publikace propojuje epistemologii, vědeckou metodu a datovou gramotnost s praktickými příklady z médií, politiky, reklamy či vědeckého výzkumu. Díky ilustracím, modelovým situacím a jasnému výkladu je kniha užitečným nástrojem pro každého, kdo chce rozvíjet skeptické myšlení a bránit se informačnímu zkreslení v době datové inflace.
Přeloženo z angličtiny
Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík
Keywords: skepticismus; rozumové poznání; teorie poznání; kritické myšlení; monografie; skepticism; rational knowledge; theory of knowledge; critical thinking; monographs