Hospodářský vzestup českých zemí od poloviny 18. století do konce monarchie - Jindra, Zdeněk, 1931-2023; Jakubec, Ivan, 1960- (Praha : Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2025)
Publikace přináší komplexní a odborně podložený pohled na hospodářský vývoj českých zemí od poloviny 18. století do roku 1918. Autoři sledují hlavní etapy ekonomického vzestupu v kontextu společenských, politických i technologických změn, které formovaly modernizaci hospodářství v rámci habsburské monarchie. Kniha nabízí detailní rozbor průmyslového rozvoje, zemědělství, obchodu, infrastruktury i hospodářské politiky, a zároveň vysvětluje mechanismy ekonomického růstu a strukturálních proměn. Druhé vydání je doplněno o nové poznatky, obsahuje množství map, grafů a dalších ilustrací a představuje jak odbornou kolektivní monografii, tak kvalitní studijní materiál pro vysokoškolské vzdělávání v oblasti hospodářských dějin.
Obsahuje bibliografii a bibliografické odkazy
Anglické resumé
Keywords: 18.-20. století; 1750-1918; hospodářské dějiny; hospodářské poměry; ekonomický růst; hospodářská politika; národní hospodářství; Česko; hospodářský vývoj; kolektivní monografie; učebnice; 18th-20th centuries; economic history; economic conditions; economic development; economic policy; national economy; Czechia; collective monographs; textbooks