Česká deficitní rozpočtová kultura po roce 2015 : původ, průvodní jevy, hospodářskopolitická doporučení - Šmilňák, Richard (2025)
Práce se zabývá vývojem českých veřejných financí po roce 2015 se zaměřením na příčiny a důsledky přetrvávající deficitní rozpočtové politiky. Cílem je identifikovat původ české deficitní rozpočtové kultury, popsat její ekonomické dopady a vyvodit hospodářskopolitická doporučení. Zvolenou metodou je praxeologie se svou katalaktickou a ekonomicko-historickou podmnožinou a s přihlédnutím k analýze dat z období let 2005–2025, doplněné o komparativní přístupy a hodnocení trendů v rámci dvou hospodářských cyklů, které období zahrnuje. Teoretická část dokládá, že fiskální krátkozrakost a deficitní rozpočtová kázeň pramení především ze zákonů, sklonů k dobývání renty a postavení, ze snahy o zefektivnění tržního mechanismu, kterou práce označuje za mylnou, a z proměny společenské míry časové preference pod tíhou stárnutí populace. Zjištění potvrzují strukturální charakter rozpočtových schodků, které jsou posilovány fiskální krátkozrakostí, expanzí veřejného sektoru a setrvalým tlakem na výdajovou stranu rozpočtu, především v sociální a zdravotní oblasti v období zvýšené inflace v kombinaci s krácením přímých daní. Růst veřejného sektoru je tažen personální expanzí, která vytěsňuje zaměstnanost v produktivních odvětvích ekonomiky; po roce 2015 tak veřejný sektor zaměstnal přibližně 85 000 pracovníků v přepočtu na plné úvazky. Deficity jsou dále živeny snahou o centrální řízení hospodářství, přičemž narůstala míra státních zásahů do trhu, která omezuje prostor pro podnikatelské objevování. Implikací je nutnost zdánlivě jednoduché institucionální reformy fiskální politiky s cílem uvolnění zdrojů ekonomického růstu. Hospodářskopolitická doporučení jsou formulována v duchu snižování fiskální inflace, uvolnění pracovníků pro soukromý sektor a posílení tržních si