Jana Amosa Komenského Škola pansofická - Komenský, Jan Amos, 1592-1670 (nákladem "Besedy učitelské", 1875)
Publikace z roku 1875 představuje Komenského koncepci „pansofické školy“, jež měla být univerzálním vzdělávacím systémem založeným na všestranném poznání, mravní výchově a harmonickém rozvoji člověka. Text přibližuje Komenského pedagogické ideály, jeho snahu o reformu školství a úsilí vytvořit vzdělávací model přístupný všem.