Město : sociologická studie - Bláha, Arnošt Inocenc, 1879-1960 (V Praze : [nakladatel není známý], 1914)
Klasická sociologická studie Arnošta Inocence Bláhy z roku 1914 představuje jedno z prvních systematických odborných pojednání o městě jako specifickém sociálním prostředí. Autor zkoumá historický vývoj měst, jejich sociální strukturu, kulturní funkce i hospodářské a demografické procesy, které ovlivňují život městských komunit. Bláha propojuje sociologii s ekonomií, demografií a antropologií a ukazuje město jako dynamický organismus formovaný modernizací a společenskými změnami. Dílo je významným pramenem české sociologie a urbanismu a dodnes slouží jako cenný zdroj pro studium vývoje měst a městské společnosti.
Obsahuje bibliografické odkazy a rejstřík
Keywords: sociologie města; sociální struktura; komunity (sociologie); monografie; urban sociology; social structure; communities (sociology); monographs