Revenue management jako nástroj zvyšování výkonnosti FMCG společností - Kubíčková, Markéta, 1988- (2025)
Ve svých prvopočátcích byl revenue management převážně metodou optimální alokace kapacit, zatímco dnes se jedná především o strategický přístup k řízení finanční výkonnosti. Některé výzkumy potvrzují, že zavedení revenue managementu zlepšuje finanční ukazatele, přesto je myšlenka, že tyto techniky přinášejí benefity v dané oblasti automaticky, řadou autorů považována za základní mýtus o revenue managementu. Stále tak existují mezery ve vnímání vztahu mezi těmito iniciativami a výkonností firmy. Jestliže má revenue management zastávat roli manažerského přístupu, který dává moc ovlivnit strategické směřování firmy, je zapotřebí hlubšího zkoumání, které tento koncept s výkonností firmy propojí. Cílem této práce je proto definovat aktivity revenue managementu využitelné v FMCG společnostech, vyhodnotit využívání těchto nástrojů mezi FMCG společnostmi v české podnikové praxi a posoudit, zda firmy s vyšší úrovní revenue managementu dosahují vyšší finanční výkonnosti a skrze jaké prvky. Tento cíl je rozvrhnut do čtyř výzkumných otázek s řadou pracovních hypotéz. S využitím primárních dat získaných dotazníkovým šetřením i sekundárních dat z účetních výkazů firem jsou výzkumné otázky zkoumány a hypotézy ověřovány skrze statistické metody zahrnující konfirmační faktorovou analýzu, analýzu rozptylu a hierarchickou lineární regresi. Výstupem je checklist aktivit revenue managementu použitelný v FMCG společnostech i charakteristika jeho využívání těmito společnostmi. Skrze subjektivní i objektivní model je prokázáno, že revenue management je nástrojem, jenž umožňuje FMCG firmám zlepšit svoji výkonnost, i když ne všechny jeho dimenze mají na tuto proměnnou podstatný vliv – ze čtyř definovaných oblastí působí významně pozitivně na výkonnost činnosti spojené se segm