Rozšíření stávajícího BI systému pro sledování a analýzu infekčních pacientů v nemocničním prostředí - Žídek, Matěj; Potančok, Martin; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Diplomová práce se zabývá rozšířením stávajícího BI systému v nemocničním prostředí s důrazem na podporu klinického rozhodování v infektologii. Hlavním cílem práce je rozšířit stávající BI systém ve zdravotnickém zařízení vytvořením klinicky orientovaného dashboardu v Tableau, jehož primárním účelem je zefektivnit rozhodovací schopnosti lékařů v oblasti infekčních onemocnění. Metodicky práce vychází z Design–Science Research Methodology: od analýzy potřeb a návrhu datového toku přes vizualizační vrstvu až po nasazení v interní síti nemocničního zařízení. Výsledkem je dashboard s filtry, v němž uživatel volí dvojice antibiotik a získává metodicky konzistentní přehled o populačním pokrytí a riziku dvojité rezistence. Interpretace metrik je ilustrována na praktickém scénáři. Součástí je evaluace na dvou iteracích s atestovaným infektologem v běžném provozním prostředí a vytvoření akčního plánu s backlogem. Přínosem práce je posun využití BI mimo čistě manažerský kontext směrem k lékařům, zvýšení rychlosti a jistoty při volbě antibiotické dvojice a dokumentovaný postup integrace a nasazení.
Vedoucí práce: Martin Potančok
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: business intelligence [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses