Vplyv rozvojovej pomoci Českej republiky na obchodné vzťahy so Zambiou - Huňadyová, Ema (2025)
Diplomová práca skúma vzťah medzi oficiálnou rozvojovou pomocou Českej republiky a jej exportmi do Zambie a reaguje na diskusiu o udržateľnosti zahraničnej pomoci v čase globálnych kríz a na otázku, či môže byť ODA prínosná aj pre donorov. Cieľom je otestovať hypotézu, že česká rozvojová pomoc má pozitívny vplyv na český export do Zambie, pričom analýza vychádza z gravitačného modelu medzinárodného obchodu a využíva OLS regresiu s logaritmicky transformovanými premennými na ročných dátach za obdobie 1999–2022, pri zvážení ekonomickej veľkosti krajín a pomoci ostatných donorov a s testovaním oneskorených účinkov pomoci. Výsledky ukazujú, že česká oficiálna rozvojová pomoc nie je štatisticky významným determinantom exportu ani v základnom, ani v oneskorených modeloch, čím sa nepotvrdila hypotéza o pozitívnom vplyve. Zistenia sú v súlade s doterajším výskumom českej rozvojovej spolupráce a naznačujú, že na rozdiel od veľkých donorov sa českým projektom zatiaľ nedarí vytvárať výraznejší obchodný efekt a zároveň táto práca poskytuje prvý pohľad na kvantitatívnu analýzu tohto vzťahu na úrovni konkrétnej partnerskej krajiny. Práca v závere poukazuje na možné príčiny tohto stavu a naznačuje odporúčania pre efektívnejšie prepojenie rozvojovej spolupráce a ekonomickej diplomacie.