Adopce nástrojů umělé inteligence studenty studijního programu Informační management na VŠE v Praze - Mašika, Michal (2025)
Práce zkoumá, jakým způsobem a z jakých důvodů studenti studijního programu Informační management na Vysoké škole ekonomické v Praze adoptují nástroje umělé inteligence do své studijní praxe. Na základě kvalitativního výzkumu realizovaného formou deseti polostrukturovaných rozhovorů práce identifikuje klíčové motivační faktory, překážky a podmínky, které ovlivňují míru jejich využívání. Výsledky ukazují, že primárním motivem studentů je úspora času a zvýšení efektivity studia při zachování stejných či podobných akademických výsledků. Zároveň práce mapuje faktory jako dostupnost informací, institucionální podpora a příslušné sociální vlivy, které adopci usnadňují nebo ji naopak brání. Mezi hlavní překážky patří technické limity nástrojů, obavy z ochrany dat a nejasná pravidla pro jejich použití na akademické půdě. Výsledky výzkumu vedou k návrhu konkrétních opatření, která mohou zvýšit efektivní a odpovědné používání AI v akademickém prostředí, včetně jednotných pokynů, školení pro studenty a vyučující, a zajištění dostupnosti nástrojů prostřednictvím kolektivních licencí. Práce přispívá k pochopení digitálních kompetencí mladé generace studentů, rozšiřuje teoretické poznání o adopci AI ve vysokoškolském prostředí a poskytuje praktické doporučení pro vysoké školy při integraci AI do studijních procesů.