Automatizace procesu výpočtu odložené provize v oblasti acquiringu - Černá, Simone; Maršálek, Karel; Novotný, Ota, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá automatizací procesu výpočtu odložené provize v oblasti acquiringu. Hlavním cílem práce je navrhnout a implementovat řešení pro automatizovaný výpočet odložené provize za účelem zefektivnění procesů pro dodání odložené provize, výpočtu profitability a alokací. Pro naplnění cíle bylo nejprve vymezeno business zadání, kde je čtenář uveden do oblasti acquiringu a jsou zadány business požadavky na řešení. V další části je vymezeno datově technické zadání, kde jsou též zadány požadavky na řešení a je představeno aktuální datové řešení a zvolené technologie pro nové řešení. Dle požadavků byl vyhotoven návrh řešení, kde jsou též porovnány dostupné nástroje a produkty. Na základě návrhu řešení byla provedena implementace za pomoci SQL skriptů a ETL. Řešení bylo nasazeno do produkčního provozu banky a poté bylo celé řešení validováno z business pohledu a z pohledu technicko-datového. Z validace vyplynula vysoká míra spokojenosti koncových uživatelů. Nakonec byly autorkou zhodnoceny limitace a přínosy práce, kde bylo posouzeno, že hlavními limitacemi práce je anonymizace, výběr nástrojů a čas. Naopak přínosy jsou konkurenční výhoda pro BankuXY a snížení nákladů a manuální práce.
Vedoucí práce: Karel Maršálek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses