Návrh a implementace BI řešení pro lokálního výrobce a prodejce potravin - Krejča, Jan; Fortinová, Jana; Zelený, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá realizací Business Intelligence řešení pro mikropodnik působící v e-commerce prostředí. Hlavním cílem práce bylo navrhnout a implementovat takové řešení pro lokálního výrobce a přímého prodejce potravin. Podstatou bylo připravit pro zadavatele systém, který podpoří provozní činnosti, umožní provádět informovaná rozhodnutí a poskytne pohled na výkonnost společnosti. Postup praktické části byl řízen dle metodiky CRISP-DM. V úvodní fázi byla po teoretickém ukotvení provedena Porterova analýza pěti sil pro účely posouzení stavu odvětví, v němž společnost podniká. Za účelem analýzy společnosti byla vykonána PEST analýza. Pro následnou analýzu současného stavu podniku byly využity metody pozorování, rozhovoru a analýzy dokumentů. Na základě této přípravy bylo navrženo BI řešení reflektující vymezené požadavky a informační potřebu budoucích uživatelů. Pomocí komparace největších cloudových poskytovatelů na trhu bylo, v kontextu určených kritérií, pro účely tohoto řešení zvoleno použití produktů v rámci Google Cloud Platform. Implementace navrženého řešení proběhla prostřednictvím nástrojů BigQuery, Dataform, Keboola a Looker Studio. Dále byla provedena úspěšná validace řešení z perspektivy byznysových a technických validačních kritérií. Výsledkem je funkční Business Intelligence řešení, které zohledňuje požadavky vycházející ze specifičnosti daného prostředí, poskytující jednotný pohled na provoz v podniku.
Vedoucí práce: Jana Fortinová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses