Detekce praní špinavých peněz skrze právnické osoby - Kalabis, Tomáš; Karkošková, Soňa; Obhlídal, Vojtěch; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a implementací systému pro detekci firem vykazujících znaky tzv. skořápkových společností na základě analýzy jejich transakčního chování. Cílem práce bylo vytvořit funkční, transparentní a modulárně koncipované řešení, které podpoří existující AML procesy v bankovním prostředí. Na základě rešerše byly identifikovány charakteristické vzorce chování typické pro skořápkové společnosti, které následně sloužily jako základ pro sestavení detekční logiky umožňující vyhodnocení rizikovosti finančních transakcí. Výsledné řešení bylo ověřeno na reálných datech a podrobeno validaci ve spolupráci s AML týmem klientské banky. Práce demonstruje, že kombinací explicitně definovaných pravidel, behaviorálních indikátorů a parametrizovatelné detekční logiky lze vytvořit prakticky aplikovatelný nástroj pro identifikaci transakčních vzorců typických pro účelově založené právnické osoby, a to bez nutnosti využití pokročilých modelů strojového učení.
Vedoucí práce: Soňa Karkošková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses