Prediktívne hodnotenie vodičského správania s využitím strojového učenia a exogénnych dát - Marcinčák, Kristián (2025)
Diplomová práca sa zaoberá návrhom a implementáciou systému pre prediktívne hodnotenie vodičského správania s využitím strojového učenia a externých kontextových dát. Vzhľadom na absenciu reálnych telematických záznamov je riešenie postavené na synteticky generovaných jazdných profiloch, ktoré modelujú realistické dopravné scenáre. Cieľom práce je vytvoriť regresný model, ktorý na základe parametrov jazdy a pridružených exogénnych faktorov predikuje číselné skóre reprezentujúce mieru bezpečnosti danej jazdy. Výsledkom práce je funkčný regresný model strojového učenia, ktorý na základe jazdných metrík a externého kontextu predikuje hodnotu bezpečnostného skóre jazdy v intervale 0 až 100. Model je obohatený o premenné ako denná doba, počasie či typ komunikácie, ktoré umožňujú zohľadniť širší kontext jazdy. Výsledky sú doplnené vizualizáciami a agregáciou na úrovni vodiča, čím je umožnená dlhodobá analýza správania. Navrhnuté riešenie demonštruje technickú uskutočniteľnosť regresného hodnotenia vodičského správania s dôrazom na interpretovateľnosť a praktickú využiteľnosť v oblasti flotilového manažmentu alebo poisťovníctva.