Dynamický pricingový model s využitím predikčních modelů - Lukášová, Tereza; Čabla, Adam, 1985-; Šafr, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Práce se zabývá popisem algoritmu pro dynamické nastavování cen v e-commerce, konkrétně pro internetové vyhledávače. Cenotvorba v tomto odvětví je velmi rozdílná od ostatních směrů podnikání, jelikož není závislá na cenách produktů, ale čistě na chování koncových uživatelů a zisky společností pramení výhradně z kliků (Cost per Click), které uživatelé na jejich doméně udělají. Práce popisuje problematiku, jak k pricingu přistoupit, představuje algoritmus, který maximalizuje zisky internetových vyhledávačů při respektování COS (Cost of Sales) klientů. Pricingový model využívá predikční modely a porovnávanými jsou SARIMA a Prophet od společnosti Meta, který byl poprvé představen v únoru roku 2017. Práce proto porovnává výsledky algoritmu při použití rozdílných predikčních modelů a rozdílných parametrů modelu. Cílem práce je mimo nalezení optimální konfigurace pro používaná data také potvrzení domněnky, že strojové učení a predikční modely performují lépe než zaměstnanci a lidská intuice.
Vedoucí práce: Adam Čabla
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses