Tvorba hlasového asistenta pro manažery s využitím LLM - Mašát, Marek (2025)
Práce se zaměřuje na návrh, implementaci a ověření funkčního prototypu hlasového asistenta využívajícího velké jazykové modely, který umožňuje manažerům přístup k vybraným podnikovým systémům prostřednictvím hlasových příkazů v českém jazyce. Teoretická část shrnuje současný stav v oblasti hlasových asistentů, principy návrhu hlasových uživatelských rozhraní a představuje architektonické přístupy k jejich tvorbě, včetně možností integrace s externími systémy. Praktická část zahrnuje analýzu kontextu použití ve vybrané společnosti, v jejímž rámci byly identifikovány potřeby manažerů a specifikovány požadavky na řešení. Na základě této analýzy byla navržena architektura systému zahrnující mobilní aplikaci, serverovou část a integrační vrstvu propojující asistenta s podnikovými systémy, přičemž navržené řešení bylo následně implementováno. Celý proces návrhu i vývoje probíhal v souladu s principy Human Centered Designu. Výsledkem práce je funkční prototyp hlasového asistenta, který byl nasazen do reálného provozu společnosti a ověřen prostřednictvím uživatelského testování. Získaná zpětná vazba potvrzuje praktickou využitelnost řešení a ukazuje potenciál hlasového asistenta pro zefektivnění každodenní manažerské práce.