Z krise ven - Hampl, Antonín, 1874-1942; Bělina, Josef, 1893-1948 (Praha : nákladem Svazu kovodělníků v Českoslov. republice, 1935)
Publikace představuje krátký, avšak programově zaměřený text reagující na hospodářskou a sociální krizi meziválečného období. Autoři, významné osobnosti československého odborového hnutí, analyzují příčiny tehdejší ekonomické situace a předkládají návrhy na její překonání prostřednictvím posílení sociální spravedlnosti, ochrany zaměstnanců a aktivnější role odborových organizací. Brožura sloužila jako ideový a mobilizační dokument určený především členům dělnických a odborových spolků.
Keywords: 1918-1938; hospodářská politika; pracovní podmínky; hospodářská krize; odbory; sociální spravedlnost; sociální zabezpečení; Československo; pojednání; economic policy; working conditions; economic crises; labor unions; social justice; social security; Czechoslovakia; essays