Python 3.14 : objektové konstrukce - Pecinovský, Rudolf, 1954- (Knihovna programátora, 2025)
Nové a výrazně rozšířené vydání úspěšné kompletní příručky jazyka, založené na aktuální verzi Pythonu 3.14, je tentokrát rozděleno do dvou titulů. Tato kniha navazuje na publikaci Python 3.14 – Algoritmické konstrukce, věnovanou procedurálnímu programování a tvorbě jednodušších aplikací. Soustředí se na výklad pokročilejších konstrukcí objektově orientovaného programování (včetně dekorátorů, deskriptorů, generátorů či metatříd), které se uplatní při práci na složitějších a rozsáhlejších programech. Nechybí ani výklad čtyř způsobů, které Python nabízí k realizaci souběžného (paralelního) programování. Kniha je určena všem programátorům, kteří už mají základní znalosti libovolného jazyka, nyní se ale chtějí naučit pracovat v jazyce Python. Lze ji používat dvojím způsobem: jako učebnici jazyka a později jako referenční příručku. Podrobný výklad se zaměřuje především na pochopení základních principů programování v Pythonu a celkové filozofie objektově orientovaného programování. Pomůže čtenářům najít vysvětlení nebo jednoduché a elegantní řešení i v situacích, kdy AI tápe a nabízí zbytečně složité konstrukce.