Pracovnělékařské služby z pohledu zaměstnavatele i lékaře - Tuček, Milan, 1953-; Liškutín, Tomáš, 1984- (Olomouc : ANAG, 2025)
Chcete se dozvědět, jak správně přispět k ochraně a podpoře zdraví zaměstnanců s cílem předcházet vzniku poškození zdraví z práce? Hledáte odbornou publikaci, která pokrývá právní i lékařské aspekty pracovnělékařských služeb? Pak je pro vás tato novinka nepostradatelným pomocníkem. Všechny potřebné informace na jednom místě Publikace obsahuje přehledný, srozumitelný a strukturovaný popis práv a povinností zaměstnavatelů i poskytovatelů pracovnělékařských služeb, které jsou jinak roztříštěny do několika zákonů a prováděcích vyhlášek, a proto není snadné se v nich vždy vyznat. Zohledňuje platnou legislativu a přináší příklady z praxe Zvláštní pozornost je věnována druhům a podmínkám pracovnělékařských prohlídek, další činnosti poskytovatele pracovnělékařských služeb, obsahu smluv o poskytování pracovnělékařských služeb, postupu při vyžádání prohlídky, vydání pracovnělékařského posudku a důsledkům tohoto posudku pro pracovněprávní vztah zaměstnanců. Zohledňuje významné novinky z posledních let a podrobně se věnuje právním změnám, jejichž účinnost nastala k 1. červnu 2025, a popsány jsou i poslední právní změny účinné od 30. září 2025 . Dále vysvětluje souvislosti s evropským právem a přesah v oblasti pracovního práva, tj. do personální a mzdové agendy zaměstnavatelů. Kromě zmíněných informací knihu doplňuje množství příkladů, které vám pomohou lépe pochopit všechny procesy a postupy a aplikovat je správně ve vaší praxi. Navíc v publikaci najdete formuláře, tipy a rady, jak minimalizovat rizika a správně řešit sporné případy.
Obsahuje seznam nejdůležitějších právních předpisů
Obsahuje bibliografické odkazy
Keywords: pracovní lékařství; pracovní právo; lékařství; právní aspekty; Česko; příručky; occupational medicine; labor laws and legislation; medicine; legal aspects; Czechia; handbooks and manuals