Hranice mezi zemí Moravskoslezskou a Slovenskem : studie etnografická = La frontière entre les provinces de Moravie-Silésie et de Slovaquie : étude ethnographique - Húsek, Jan, 1884-1973 (Knihovna sboru pro výzkum Slovenska a Podkarpatské Rusi při Slovanském ústavě v Praze, 1932)
Publikace Jana Húska z roku 1932 představuje odbornou etnografickou studii zaměřenou na vymezení hranice mezi zemí Moravskoslezskou a Slovenskem. Autor analyzuje pohraniční území z hlediska lidové kultury, tradičních zvyků, sociálního života a jazykových znaků místního obyvatelstva. Studie ukazuje, že hranice není pouze administrativní linií, ale kulturně a etnicky proměnlivým pásmem s prolínáním moravských, slezských a slovenských prvků. Dílo je významným příspěvkem k meziválečné československé etnografii a k výzkumu regionální a národní identity ve střední Evropě.