Vývojové trendy v českých cestovních kancelářích po roce 1989 - Němečková, Tereza (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou klíčových transformačních faktorů, které formovaly český trh cestovních kanceláří po roce 1989. Cílem práce je identifikovat a zhodnotit dopad legislativních, technologických a socioekonomických změn na strukturu trhu a obchodní modely cestovních kanceláří. Pro ověření stanovených hypotéz bylo realizováno kvantitativní dotazníkové šetření mezi zákazníky ( a zástupci cestovních kanceláří. Výsledky potvrzují, že trh prošel několika vlnami konsolidace, přičemž klíčovou roli sehrálo zavedení zákona č. 159/1999 Sb. a pandemie COVID-19, která akcelerovala digitalizaci a způsobila zánik přibližně čtvrtiny aktivních subjektů. Stěžejním zjištěním práce je odhalení strategického nesouladu v prioritách: zatímco zákazníci akcentují flexibilitu služeb a transparentní komunikaci, cestovní kanceláře vnímají jako největší výzvu legislativní zátěž a konkurenci online platforem.