Danění transnacionálních korporací s ohledem na opatření OECD - Petrašová, Tereza; Hnát, Pavel, 1981-; Bok, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou zdanění transnacionálních korporací v kontextu iniciativ mezinárodních organizací, konkrétně Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj a Evropské unie. Cílem práce je analyzovat vývoj mezinárodních opatření proti erozi daňového základu a přesouvání zisků (BEPS), jejich transpozici do unijní legislativy a posoudit jejich dopady na daňové plánování transnacionálních korporací. Práce využívá metodu analýzy odborné literatury, studia dokumentů OECD a EU a jejich porovnání. Dále je v práci obsažena analýza dat z mezinárodních statistických zdrojů, pro posouzení toků a stavů přímých zahraničních investic a vývoj korporátních daňových sazeb. Další metodou je SWOT analýza transnacionálních korporací ve vztahu ke globální ekonomice i k ČR. Práce přispívá k systematickému porozumění současným trendům mezinárodní daňové spolupráce a jejich dopadů na fungování transnacionálních korporací, s ohledem na ČR.
Vedoucí práce: Pavel Hnát
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses