K-pop jako prostředek jihokorejské soft power - Hůlka, Kryštof; Peterková, Jana, 1971-; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce zkoumá, jak K-pop funguje jako jihokorejská měkká síla a nástroj kulturní diplomacie v rámci širší Korejské vlny (Hallyu). Na základě teorií národního brandingu, kulturní diplomacie a měkké síly se tato práce zabývá způsobem, jakým vláda a zábavní průmysl využívají K-pop k vytváření mezinárodní identity a budování mezinárodních vztahů. Výzkum využívá dostupná kvantitativní data, vládní dokumenty a výzkumné zprávy k porovnání K-popu s dalšími korejskými nástroji měkké síly, včetně televizních pořadů, filmů a iniciativ v oblasti jídla a jazyka. Mezinárodní přitažlivost a globální distribuce K-popu z něj činí silný přístupový bod ke korejské kultuře a všem jejím interaktivním fanouškovským komunitám. Výzkum ukazuje, že K-pop je účinným nástrojem měkké síly, který seznamuje mezinárodní publikum s korejskou kulturou prostřednictvím své mezinárodní fanouškovské základny a interaktivních praktik fanoušků. Pozitivní dojem, který K-pop vytváří, se stává nejednoznačným, když se vezme v úvahu rozdíly v zábavním průmyslu a problémy s duševním zdravím, kterým idolové čelí, a také škody na životním prostředí. Práce dochází k závěru, že jihokorejský systém měkké síly může zůstat dlouhodobě zachován na základě společné podpory z různých kulturních odvětví a řešení systémových problémů, které se v K-popu vyskytují.
Vedoucí práce: Jana Peterková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses